Flera som tidigare fått LSS nekas fortsatt stöd, enligt Henrik Petrén. Foto: Malin Hoelstad/TT

Fler avslag på LSS-ansökningar överklagas

1:44 min

Allt fler funktionsnedsatta sörmlänningar nekas insatser inom ramen för LSS av sina kommuner.

Henrik Petrén är jurist på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, och han möter allt fler familjer som får slåss för sina lagstadgade rättigheter.

– Man lever ofta redan i en tuff livssituation. Att då dessutom behöva kämpa och strida och föra ett krig nästan mot kommunen och andra myndigheter föra att få de insatser man behöver för att klara sitt liv. Just den här kampen kan kännas mer betungande än själva funktionsnedsättningen som kanske ens barn har, säger Henrik Petrén.

För fyra år sedan överklagade tio sörmlänningar sina avslagna LSS-beslut till Förvaltningsrätten, den rättsliga instans som den som fått avslag i första läget har att vända sig till.

Förra året hade antalet överklaganden stigit till 70. Det är sju gånger fler på fyra år. Och då är det samtidigt många, precis som Marie Olsson i Katrineholm, som inte orkar överklaga.

– Jag orkade inte just då, det är väldigt hårda, men jag skulle behöva stöd, säger hon.

– Vi har märkt att det blivit svårare. Och en del personer som haft stöd enligt LSS i flera år har också blivit av med insatserna utan att man kan se att någonting egentligen har ändrats i behovet av stöd. Här borde samhället istället ligga i framkant och ta ansvar, säger Henrik Petrén, jurist på RBU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista