Lykke Åhman, Elvira Cobello Pontén och Majken Waldersten var glada att vara tillbaka på Gripsholmsskolan. Foto: Lisa Wadin/Sveriges Radio.

Idag fick eleverna börja sexan i Gripsholmsskolan

1:29 min

Vid terminsstarten idag återvände 18 elever i årskurs sex till Gripsholmsskolan. En missad ansökan om tillstånd gjorde att de flyttades över till Stallarholmsskolan under höstterminen.

Eftersom skolan lämnat in sin ansökan om att starta årskurs sex för sent blev hösten turbulent för klassen. Skolinspektionen var obeveklig om att inte göra undantag från reglerna och låta skolan femteklassarna flytta upp i sexan.

Skolan tänkte då låta alla elever gå om femman, men även det förbjöds eftersom samtliga betyg godkänts som kvalificerade för sexan. Till slut valde flertalet elever att gå i Stallarholmsskolan under hösten.

Men nu är eleverna glada att vara tillbaka. Elvira Cobello Pontén är en av eleverna. Hon kom dessutom tillbaka med litet nya erfarenheter.

- Tack vare att vi gick på Stallarholmsskolan lärde vi oss att ta mer ansvar. Till exempel för busskort och saker, säger Elvira Cobello Pontén, en av eleverna.

Hon får medhåll av Lykke Åhman, även hon elev i årskurs sex på Gripsholmsskolan.

- Förutom att ta mer ansvar så var det nog bra att vi fick se något annat, säger hon.

Nina Lidfors är rektor på Gripsholmsskolan. Hon välkomnade idag eleverna tillbaka.

-- Det tog väldigt mycket tid, kraft och engagemang under över ett år. Nu vill vi bara blicka framåt. Det har varit en jättejobbig tid för eleverna samtidigt som jag vet att de trivts bar i Stallarholmen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista