Foto: Mats Andersson/Scanpix.

Kommuner anlitar kritiserat konsultföretag

Utbildar i hur man säger nej till stöd
1:44 min

Sex av Sörmlands nio kommuner har anlitat kritiserade konsultföretaget Kommunlex. En granskning visar att Kommunlex utbildar LSS-handläggare i hur man får ner kostnader genom att neka funktionsnedsatta personer lagstadgad hjälp.

Det var TV4:s Kalla Fakta som granskade Kommunlex och kom fram till att företagets personal utbildades i hur de skulle säga nej till ansökningarna om stöd och service.

Eskilstuna, Nyköping, Gnesta, Katrineholm, Oxelösund och Trosa är de sex Sörmländska kommuner som anlitat Kommunlex.

Katrineholms kommun har anlitat Kommunlex många gånger och Peter Nordström, avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltning i Katrineholm, tycker att Kommunlex varit en kompetent utbildare. 

--Vi har tyckt att de varit bra och komptenta, säger Nordström, som tror att kommunen kommer att fortsätta anlita företaget. 

Katrineholms kommun hade LSS-handläggare på plats när Kalla Fakta smygfilmade Kommunlex vd, Jonas Reinoldsson och han förlöjligade funktionsnedsattas behov av stöd. Handläggarna från Katrineholm vill inte intervjuas om tillfället.

Peter Nordström att de var där för att säkerställa en rättssäker handläggning och motverkar felaktigt utbetalande av kommunala medel.

David Söderlund driver Plusfamiljen, ett företag som hjälper familjer med funktionsnedsatta barn som behöver stöd i sin kamp för att få LSS, och han är mycket kritisk till att kommunerna använder Kommunlex:

- Att kommunen lär sig juridisk kompetens av en person som har åsikten att lagen är ekonomiskt överutnyttjad, vilket strider mot lagen, att formulera sig så är extremt märkligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".