Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Fast telefoni slopas i Nyköping - oro bland pensionärer

Pensionärerna tveksamma till IP-telefonin
1:49 min

PRO i Nyköping ifrågasätter varför det traditionella fasta telefonjacket inte längre sätts in i nybyggda lägenheter. Kommunala Nyköpingshem hoppas att den nya internettelefonin fungerar lika bra.

– Min första reaktion är att det är åt fanders. Visst, man ska inte vara en bakåtsträvare men jag tycker att vår generation sätts åt sidan här. Vi har inte den vana vid datorer och sådant här som kanske behövs, säger Lars Eriksson, ordförande för pensionärernas riksorganisation i Nyköping.

Det traditionella telefonjacket sätts inte in i kommunala Nyköpingshems nya lägenheter längre, och så kommer det förbli. Man hoppas att den nya tekniken, Ip-telefoni, alltså telefon via internet ska fungera lika bra. I nuläget finns det dock bara två operatörer att välja mellan - Men det stora problemet och farhågan för PRO är om trygghetslarmen i hemmen kommer fungerar som de ska med den nyare tekniken.

Det är många som har så kallade trygghetslarm i sina boenden, och det oroar mig, det är många som har haft problem att få de här larmen att fungera ordentligt, exempelvis om man bytt abonnemang.

PRO:s och Lars Erikssons farhågor är berättigade. Av de två operatörer Nyköpingshem erbjuder via ip-telefoni kan ingen ge raka svar eller garantera att trygghetslarmet fungerar i alla lägen. Om det blir strömavbrott fungerar inte den internetbaserade telefonen, och då gäller det att de som tillhandahåller trygghetslarmet, exempelvis kommun eller landsting, har ordnat med reservkraft till telefonen.

Christer Gustavsson är vd för Nyköpingshem kan inte heller garantera att trygghetslarmen fungerar i deras lägenheter i alla lägen.

– Det är de som levererar de här larmen som kanske borde stå för garantierna, men jag har under senare år inte hört att det finns några problem med trygghetslarmen. Och vi har inte fått reda på att vi måste ändra något på våran utrustning för att det ska fungera. Jag utgår från att det gör det, om inte perfekt så åtminstonde väl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".