Eskilstunaborna är hyfsat nöjda med sin kommun. Foto: Jenny Cattani/ Sveriges Radio

Eskilstuna sämre att bo i än genomsnittsstaden

Kommunalrådet Jimmy Jansson, S: Man skulle ju helst vilja ha topp på allt
1:25 min

Eskilstuna är en sämre plats att bo och leva i jämfört med hur medborgare upplever det i genomsnitt i landet i kommuner med 50 000 invånare eller fler. Det visar en medborgarundersökning från Statistiska centralbyrån.

500 Eskilstunabor har svarat på Statistiska Centralbyråns enkäter i årets medborgarundersökning i Eskilstuna.

Index är 50 i Eskilstuna jämfört med 63 i landet. Antalet bostäder behöver bli fler och möjligheten att påverka behöver förbättras.

– Vi vet att det behöver byggas minst 300 bostäder varje år för att ha en bostadsmarknad i balans, och vi jobbar hårt med att uppnå det målet, bland annat genom att ha en bra beredskap för detaljplaner, säger Jimmy Jansson.

Ett annat förbättringsområde är invånarnas upplevelse av trygghet, enligt undersökningen från SCB.

Ett annat område som behöver förbättras, enligt kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, är att invånarna ska känna sig tryggare.

– Jag är bekymrad över upplevelsen av otrygghet. Vi behöver känna trygghet,
kunna röra oss fritt, umgås och njuta av vår kommun, säger Jimmy Jansson.

Jämfört med i fjol tycker invånarna i Eskilstuna att det kommersiella utbudet och möjligheter till arbete har förbättrats.

Betyget på Eskilstuna kommuns verksamheter har förbättras tre år i rad, men är sämre än genomsnittet i landet.. I stort har alla verksamheter förbättrat resultat. Upplevelsen av kommunens äldreomsorg och underhåll av gator och vägar kan förbättras, tycker Eskilstunaborna.

Betyget över i vilken utsträckning invånarna kan påverka, inflytandet, är också sämre än i andra kommuner i landet i stort. Eskilstunas värde har försämrats tre år i rad. Invånare i åldrarna 25 till 34 år är minst nöjda

Kommunen anser ändå att undersökningen ger ett gott betyg till kommunen, bland annat när det gäller grundksolan och miljöarbetet.

Hur tycker du att det är att bo i Eskilstuna? Kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".