Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Lundbergs förbjuder rökning i lägenheter

3:09 min

Fastighetsbolaget Lundbergs med lägenheter i Eskilstuna och Katrineholm förbjuder i sina nya hyresavtal hyresgästerna från att röka i sina lägenheter.

Rökförbudet gäller också på balkongen och ute på gården, enligt bolaget. Men det gäller bara de kontrakt som tecknas från och med årsskiftet.

Det stärker brandsäkerheten, underlättar allergiker och ökar grannsämjan, enligt bolaget.

– Rökning är ju en av de vanligaste orsakerna till hyresgästers klagomål där ickerökare blir störda av röklukt och det är en av de sakerna med ett sådant här beslut kanske kan förbättra en aning, säger Roger Ekström vd på fastighetsbolaget Lundbergs.

Lundbergs har skrivit in en klausul i de nya avtalen.

– Det betyder att av en befintlig hyresgäst kan vi inte kräva det, men vårt syfte är inte att skapa en konfrontation och dra till hyresnämnden utan förändra ett beteende.

Hyresgästföreningen i Sörmland är kritisk.

- Det blir konstigt om man flyttar till en lägenhet och är förbjuden att röka men att det fortfarande är okej för grannarna att röka inne, säger Sven Graff, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Sörmland.

Men även om fastighetsägaren har rätt att sätta upp egna regler för sina hyresgäster är det tveksamt om ett rökförbud i slutänden skulle vara juridiskt försvarbart, enligt föreningen.

– Hyresvärden kan ju själv välja att införa de här reglerna. Men om man skulle försöka säga upp en hyresgäst för att den inte följer reglerna så skulle de inte nå framgång vid en prövning, säger Thomas Saglid, jurist på Hyresgästföreningen region mitt, dit Sörmland hör.

Hyresgästföreningen tycker att reglerna är såväl diskriminerande som orättvisa. Däremot välkomnar Sven Graff på Hyresgästföreningen alternativa lösningar på problemet.

– Det skulle vara enklare att ha en allergisanerad fastighet, säger han.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg säger till Norrköpings Tidningar att hon inte känner till något liknande förbud och menar att det inte är juridiskt möjligt att med en sådan bestämmelse.

– Det ska vara samma villkor för alla hyresgäster. Man kan inte ha en klausul för bara nya hyresgäster, det vill säga att vissa får röka men inte andra, det går inte, säger hon till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista