Joel Hamberg. Foto: Vänsterpartiet

Strid väntas om valfrihet på V-kongressen

Joel Hamberg: Allt ska inte drivas i offentlig regi.
1:31 min

Det kan bli strid inom Vänsterpartiet om valfrihetsfrågan på partiets kongress som inleds idag. Joel Hamberg, vänsterpartiet i Eskilstuna, vill ha kvar valfriheten inom exempelvis vård och skola.

-- För Vänsterpartiet är det vinstuttagen i välfärden, att stoppa dagens privatiseringspolitik som är a och o, men samtidigt ha kvar en valfrihet för människor, att kunna välja äldreboende eller vilken vårdcentral man kan gå till. Då komemr jag att lyfta fram att vänsterpartiet inte ska lagstifta att all skola, vård och omsorg ska drivas offentlig regi, säger Joel Hamberg, Vänsterpartiet  i Eskilstuna.

Att stoppa vinster i välfärden är en av partiets största frågor just nu. Under kongressen kommer det att motioneras om att lagstifta mot att skola, vård och omsorg inte ska drivas i privat regi.

Joel Hamberg, vänsterpartist från Eskilstuna, anser att valmöjligheten måste finnas och att det istället är just vinsterna som ska förbjudas.

Dessutom råder inför kongressen även oenighet om idrottsfrågan där partistyrelsen har valt att avslå en motion om att ta fram ett idrottspolitiskt program, något som Joel Hamberg istället tycker är viktigt att ta fram.

Vänsterpartiet har länge haft frågan om sex timmars arbetsdag som en av sina kärnfrågor. En fråga som Joel Hamberg nu hoppas att de kan lägga åt sidan ett tag.

-- Sex timmars arbetsdag är fortfarande viktig, som vi ska fortsätt att driva, men inte fokusera på i den här valrörelsen, säger Joel Hamberg.

I maj är det EU-val och i september riksdagsval och val till kommuner och landsting och det tror Hamberg kommer att märkas på årets kongress.

– Självklart känns det i luften. Vi kommer att vara eniga i mycket under kongressen men jag förväntar mig också heta diskussioner, men det är nyttigt för ett parti, säger Joel Hamberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".