Profilklasser i Nyköping ersätts av profilämnen

2:34 min

Profilklasserna kommer inte att finnas kvar för de elever som söker till högstadiet till hösten i Nyköping.

I den nya organisationen som sjösätts till hösten kommer istället alla elever att få välja en profil utöver den ordinarie undervisningen.

– Valda alternativ ger bättre studieresultat, så det är grunden för att vi gör det här upplägget, säger Krister Petterson divisionschef på Barn, Utbildning och Kultur.

Samtidigt som Nyköpings kommun gör om högstadieorganisationen till hösten då fyra högstadieskolor blir en så, kommer profilklasserna att försvinna. De kommer istället att ersättas av olika profilämnen som alla elever kan välja mellan, utöver de ordinarie teoretiska ämnena.

Förutom musik och andra estetiska ämnen finns till exempel idrott som fotboll, hockey att välja på. Och ämnena har tagits fram med hjälp av eleverna själva.

Bakgrunden är de dåliga skolresultaten bland kommunens elever, och på det här sättet kommer klasserna bli mer integrerade enligt Krister Pettersson.

– Pedagogiskt ser jag jättestora fördelar med det här. Det ger alla elever möjlighet att mötas, både starka och svaga elever i samma klasser, säger han.

Men att det skulle handla om besparingar vill han inte säga.

– Vi har gått från 2300 elever till 1400 sedan 2008 och försöker anpassa både lärarkår och lokalytor till minskande elevkullar, säger Krister Pettersson.

 Och han tror inte att det estetiska musikprogrammet på gymnasiet kommer att påverkas negativt.

– I och med att vi erbjuder fler elever att söka musik hoppas jag att söktrycket ökar till musikprogrammet, vi tycker att den är viktig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista