Lydia Kolehmeinen är en av initiativtagarna till maifestationen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Oro bland elever för musikprogrammets framtid

"Den här kommunen vill inte satsa på kultur"
2:42 min

Idag genomförs en manifestation i Nyköping till stöd för det estetiska musikprogrammet i Nyköping på elevernas initiativ.

Det finns en stor oro bland elever, föräldrar och lärare för att nedskärningar kommer att drabba musikprogrammet, Lydia Kolehmeinen går sista året och hon berättar om oron som finns bland eleverna.

– Vi är oroliga för programmets överlevnad. Om vi kommer fortsätta ha musikaler, lucia och höstkonserter och sådant. Om lärare försvinner så kommer vi inte klara det.

Vad hoppas du på?

– Att vårt meddelande till politikerna ska nå fram. Vi accepterar inte att de ska spara så mycket på oss och våran framtid. De satsar på ny sporthall och att renovera badhus, med pengar som de inte har eftersom de drar ned på skolan. Vår framtid är viktigare än ett badhus.

Nyköpings kommun skriver på sin hemsida att det estetiska musikprogrammet kommer vara kvar med samma budget som för 2013. Men det tror inte Lydia Kolehmeinen på.

– Vi går på skolan och vi känner att det sparas. Det märks.

Kommunens skriver också att den satsar på skolan inte sparar, nedskärningarna handlar istället om att anpassa lokaler och lärarkåren efter minskade elevkullar. Antalet elever på den kommunala gymnasieskolan i  Nyköping har minskat med 900 elever de senaste fem åren.

– Kommande årskullar är större. Nu kommer en jättegeneration med buller och brak. Om den har anpassat sin verksamhet för små generationer så vill inte jag vara med om det kaoset som kommer att uppstå, säger Lydia Kolehmeinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".