Det är sammanhållningen som gör att prifilklasser får högre betyg, tror Lydia Kolehmainen, före detta elev. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Kritik mot att profilklasser försvinner

2:57 min

Nyköpings kommuns beslut att ta bort profilklassena får kritik.  

P4 Sörmland har tidigare rapporterat att alla elever istället kommer att få välja en profil utöver den ordinarie undervisningen, i den nya organisationen som sjösätts till hösten.

Lars Borg är lärare på Borgmästarhagsskolan. Han ser fram emot att få vara med att bygga upp en ny verksamhet. Men han har också farhågor.

– Man måste få ta med sig det man byggt upp in i det nya. För det är ganska skört och det försvinner fort om vi inte värnar om det som var bra förut, säger han.

Och vad är det?

– Att det finns elever som stöttar varandra i en större grupp som stöttar varandra. Helst i helklass, det vill jag definitivt ha med mig in i framtiden. Men just nu verkar det vara ganska osäkert.

Lydia Kolehmainen har tidigare gått i profilklass på Borgmästarhagsskolan. Idag går hon sista året på estetprogrammet musik i Nyköping. Även hon är kritisk till att man ska splittra upp profilklasserna för att man vill blanda starka och svaga elever i samma klasser. Hon menar att sammanhållningen i musikklasserna gör att elever som har det svårt får stöd av varandra.

– Jag tycker det är jättedåligt. Det finns elever som har det jättejobbigt att plugga men som går till skolan just för att de får utöva musik också. Det är en stor faktor till att de överhuvudtaget går till skolan.

Men man kommer ju att kunna välja musik i fortsättningen också?

– Det kommer vara extra musik, men man kommer att gå i olika klasser. Det kommer inte att ge den gemenskapen som en profilklass ger, säger Lydia Kolehmainen.

– Jag tycker att det varit dåligt med besök hos oss från politikernas håll. Jag skulle vilja att de samlar in det som är bra med vår profil just nu. Innan man skapar en ny, säger Lars Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista