Målsättningen för Sveriges kommuner och landsting har varit att halvera kostaden för i år jämfört med 2011. Istället ökar den. Foto: Bertil Ericson/TT.

"Fler hyrläkare ökar lidandet för patienter"

1:40 min

Målsättningen har varit att halvera kostnaden för inhyrd personal, istället har den ökat kraftigt de senaste åren.

De allt fler hyrläkarna innebär ett stort lidande för många patienter. Det menar Annethe Andersson i Fibromyalgiföreningen i Eskilstuna.

– Det är en katastrof för alla som är drabbade, som lever med kronisk smärta. Man får ju ingen kontinuitet och ingen läkare man får förtroende för. Det gör ju sjukdomen sämre.

Hyrläkarna blir allt fler och i takt med det så har kostnaden för bemanningsbolag i många landsting skjutit kraftigt i höjden de senaste åren.

Sveriges kommuner och landsting SKL, antog för ett drygt år sedan en handlingsplan med delmålet att halvera kostnaden för i år, jämfört med 2011.

I Sörmland har den sedan dess istället ökat med 40 procent och landstinget här är ett av flera landsting som inte lyckas nå målet. SKL tvingas därför flytta fram halveringsmålet minst ett år. 

Personallandstingsrådet, i Sörmland, socialdemokraten Greger Tidlund, säger  att landstinget arbetar med att få ned kostnaden, men att enda möjligheten att verkligen komma åt problemen är att landstingen tillsammans slutar hyra in personal.

– Man måste gå ihop nationellt och säga att ”nu anställer vi ingen hyrpersonal längre”.

Men det moderata oppositionsrådet Magnus Leivik håller inte med.

– Jag tror inte på förbud, vi måste locka med morötter så att man vill jobba hos oss och ha en fast anställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista