Nu finns en speciell tjänst för att ta emot anmälningar om oegentligeheter i exempelvis kommunhuset. Foto:Reino Helin/Sveriges Radio.

"Visselblåsare" i Eskilstuna tar hand om dina larm om misskötsel

"Möjligheten har egentligen alltid funnits"
1:35 min

Sedan i höstas har Eskilstuna kommun inrättat något som de själva kallar för en visselblåsarfunktion hos en av stadsjuristerna.

Tanken är att man som anställd eller kommuninvånare ska kunna anmäla om man misstänker ett missförhållande inom kommunens verksamhet.

– Egentligen är det inte så dramatiskt, som det låter, säger Jimmy Jansson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande om den nya tjänsten. Tjänsten, som en så kallad whistleblower, innehas av en av stadsjuristerna, för att komma åt oegentligheter. Tanken är att man både som anställd, men också kommuninnevånare, ska våga anmäla om man vet att någon eller några anställda missköter sitt arbete på ett otillåtet sätt.

Hur ska man kunna garantera anonymitet för den som anmäler i och med offentlighetsprincipen?

– En offentlig organisation är alltid en offentlig organisation och i det ligger det svåra, säger Jimmy Jansson. Även om han inte tror att det kommer att innebära något problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".