"Bästa landslagsmatchen av Zacke"

1:10 min

Sverige vann över Montenegro med 28-21 i EM-premiären i handboll. Mattias Zackrisson, som tidigare spelade i Guif, gjorde fem av målen och Lukas Karlsson från Nyköping gjorde 4 mål.

Enlgt Claes Hellgren, TV4:s expert gjorde Zachrisson sin bästa match i landslagströjan någonsin.

Kim Ekdahl du Rietz dominerade mot Montenegro och såg till att Sverige fick en drömstart på turneringen med seger 28-21.

Hans lindade handled var ett frågetecken inför EM. Men i premiären blev den till ett utropstecken.

Tidigare har han funnits med som en joker, en spelare som blixtrat till i skuggan av giganter. Men det är nya tider nu. Kim Ekdahl du Rietz har växt fram till en storspelare.

Mot Montenegro visade han tidigt sina hårdskjutande kvaliteter och drog till med fem mål redan i första halvlek, när Sverige gick in i handbolls-EM på onsdagen.

I träningsmatcherna inför turneringen verkade han hämmad av en envis handledsskada, men av det syntes inte längre några spår.

Samtidigt fortsatte Sverige att spela fint, aggressivt försvarsspel och Mattias Andersson, som bytte av Johan Sjöstrand i mål efter knappt 20 minuter, stod för flera räddningar.

Sverige fick betydligt bättre utdelning på sina kontringar, och hittade även Andreas Nilsson på linjen mer än under uppladdningen - och hade en femmålsledning i paus (18-13).

Montenegro kunde aldrig komma igen, och avståndet växte under andra halvan av matchen till svensk seger med 28-21.

Sverige släppte bara in åtta mål under den andra halvan av matchen, och Mattias Andersson noterades för nio räddningar totalt.

Kim Ekdahl du Rietz blev till slut bäste svenske målskytt med sju fullträffar.

Statistiken talar nu klart till Sveriges fördel.

En enda gång under de sex EM som spelats sedan turneringsformatet med en huvudrunda infördes har Sverige missat avancemang från det första gruppspelet. Det var 2010 och då föll man också i premiären mot Slovenien.

Alla andra EM-turneringar (2002, 2004, 2008, 2012) har det blivit svensk seger, eller oavgjort, i den första matchen och sedan även avancemang till nästa runda.

Sverige spelar nästa match mot Vitryssland, som på måndagen förlorade med elva mål (22-33) mot gruppfavoriten Kroatien, på onsdag.