Överhopade åklagare i Eskilstuna får hjälp från andra håll

1:39 min

Åklagarkammaren i Eskilstuna får lita till hjälp från andra håll för att klara av de mål, som hamnat på deras bord. Arbetsbelastningen har helt enkelt varit för stor.

Det handlar framför allt om att kammaren förra året haft många stora mål, som bundit upp åklagare för lång tid, enligt Ulf Stålhane, chef på åklagarkammaren i Eskilstuna.

Mordbrandsutredningen runt en pizzeria i Strängnäs slukade en åklagare under lång tid med först själva utredningen sedan rättegångar i både tingsrätten och hovrätten.

En stor narkotikahärva band upp en annan.

Dessutom utredningen kring mordet i Skiftinge, där en man med bindningar i kriminella kretsar sköts till döds i augusti. Det är tre ärenden, som hårt belastat åklagarkammaren i Eskilstuna.

Med anledning av den stora belastningen har åklagarkammaren i Nyköping därför tagit över ett 100-tal Eskilstunaärenden under det senaste året och den rättegång mot en 27-årig man med kopplingar till motorcykelgäng, som avslutades i måndags, drivs av åklagare från Norrköping.

Ulf Stålhane tycker att systemet att stötta upp varandra vid toppar fungerar bra och att kammaren i Eskilstuna nog är väl bemannad, men samtidigt tycker han att verkligheten ser ut att gå mot att de stora utredningarna blir allt fler i Eskilstuna med omnejd.

--Mitt intryck är att det är en hårdare verklighet där ute och det genererar ärenden, som är mer arbetskrävande för oss och jag tror inte att det kommer att bli lättare fram över måste jag säga, säger Ulf Stålhane, chef på åklagarkammaren i Eskilstuna.