Svårupptäckta snöpinnar gör småvägar i Sörmland osäkrare

1:49 min

Många småvägar på den sörmländska landsbygden har blivit osäkrare sedan Trafikverkets entreprenörer förra vintern bytte ut de orangea plastpinnarna vid vägkanten mot vanliga käppar av träslaget salix.

De nya salixkäpparna kom upp inför förra vintern. När statliga Svevia vann upphandlingen av vägunderhållet för delar av Sörmland. Nu har de ersatt de tidigare plastade orangea pinnarna på mindre så kallade klass 5-vägar i Flen, Katrineholm och Vingåker.

Enligt Anders Nornberg, som bor mellan Blacksta och Vadsbro, märktes skillnad redan förra vintern.

Anders Nornberg anser att i alla fall en del av avåkningarna berodde på de nya käpparna vid vägkanten. Men också på dålig plogning.

Hos entreprenören Svevia säger Mats Björkman, som är arbetsledare i driftområdet  Flen, att det är både är en miljöfråga och en kostnadsfråga.

Trafikverkets projektledare Peter Miinalainen menar att käpparna bara är för att plogbilarna ska köra rätt och inte för att hjälpa vanliga bilförare hålla sig på vägen.

Men Anders Nornberg har sin åsikt klar.

– Jag tycker att man ska återgå till det som var förut och ta åt sig av det här i varje fall för oss som bor i skogen, säger han.

Hur ser det ut på vägarna där du kör? Kommentera!

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.