Svårt för föreningar få lokal i Eskilstuna

1:33 min

Det är svårt för stora spelföreningar att få egen lokal i Eskilstuna. En av lokalerna som används är dessutom under all kritik, enligt bridgeföreningarna som blivit ihopträngda där.

Borden har plockats fram och belagts med de gröna kortdukarna. Fyra stolar vid varje bord samt lika många budlådor hängandes från bordskanten viskar om att det är Bridge som ska spelas.

Lokalen är snart fylld till bredden, och däri ligger ett av problemen för dom som spelar här. Lokalen är för liten, borden står för tätt.

Ljudvolymen blir stimmig, vilket är ett problem när många har hörapparater. Men det stora problemet med lokalerna är att SPF, Sveriges pensionärsförbund i Eskilstuna måste säga nej till folk som vill vara med, alla får inte plats.

Dessutom konkurrerar man med annan föreningsverksamhet om kafeteriautrymmen och golvyta.

Alla spelare på plats upprepar gång på gång hur nya lokaler behövs, så också tävlingsledare Pekka Torkkel, som tycker det är tråkigt att det inte finns plats för alla. 

Bridgeintresset i Eskilstuna växer, inte minst bland pensionärer. Men det är svårt att hitta lokal. Priserna hos privata hyresvärdar är för höga för att en vanlig förening ska ha råd, och kommunens lokaler räcker inte till. 

Bara SPF:s avdelning har cirka 300 bridgespelare, och dom hade varit betydligt fler om de hade haft en egen större lokal. Men det är inte bara antalet kvadratmeter på Gillbergavägen 4 som är ett problem.

Närhet till buss och parkering är dålig, dessutom är lokalerna kalla.

– Bridgen för seniorerna är långt ifrån enbart ett spelnöje, säger deltagaren Barbro Altman.

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.