Lars Asplund, professor i robotik vid Mälardalens Högskola. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Högskolan siktar mot rymden

1:20 min

Mälardalens högskola har tillsammans med ett företag startat ett forskningsprojekt där de ska utveckla en teknik för dataanalysberäkningar i satelliter ute i rymden.

– Det här är ett projekt som vi har fått finansierat av rymdstyrelsen. Det här gör MDH med ett företag som har personer som har byggt åt NASA, säger Lars Asplund som är professor i robotik vid Mälardalens Högskola i Västerås.

I projektet vill man utveckla ett system anpassat för rymden som ska vara mer effektivt men samtidigt skonsammare för tillverkarnas plånböcker.

Målet är att skapa en dator som inte påverkas av strålningen i rymden och som själv ska kan fatta beslut så att inte onödig information skickas tillbaka till jorden. Och intresse för datorn finns hos bland annat USA:s myndighet för rymdfart, NASA.

Och Mälardalens Högskola i Västerås har en stor roll i det här projektet då forskningsgruppen ligger i Västerås. Projektet startade i slutet av 2013 och ska hålla på i ett år men redan nu har de kommit en bra bit på vägen.

– Det har gått som på räls. Vi räknar med att ha de första korten klara i mars eller april. Då ska vi göra tester på högskolan och se hur de fungerar. Sedan kanske vi kan skicka upp dem i någon satelitt till sommaren. Men det vi planerar nu är att våra stundenter ska kunna bygga en satelitt som vi ska kunna skicka upp, säger Lars Asplund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista