Fristadstorget i Eskilstuna. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.

Ordningsvakter ska minska brottsligheten i centrum

Polis Jan Karlsson: I Stockholm och Örebro har utfallet varit positivt
1:39 min

Polisen har sagt ja till att Eskilstuna kommun får anlita ordningsvakter som ska upprätta allmän ordning inom ett stort område i centrala Eskilstuna.

Kommunen har som en del i arbetet med att öka tryggheten i Eskilstuna ansökt om att få anlita ordningsvakter som agerar inom ett större område och inte bara inom ett begränsat område, exempelvis en galleria.

– De här ordningsvakterna som vi anställer tillsammans med näringslivet är polisens förlängda arm, säger kommunalråd Magnus Johansson (MP).

Det område det handlar om är centrala Eskilstuna där brottsligheten är högre än på andra håll i kommunen. Hela Eskilstunas rutnätsinnerstad, inklusive Strömsholmen, Centralstationen och Fors kyrkopark, kommer patrulleras av ordningsvakter i framtiden.

– Nedskräpningen kommer att minska och det kommer inte att gå att föra oväsen på ett sätt som är skrämmande, hoppas Magnus Johansson.

Vakterna ska anlitas av polisen och bekostas av kommunen, enligt beslutet.

– Syftet till att vi i Polismyndigheten sa ja är dels att vi vill utöka vår samverkan med ordningsvakter i Sörmland, och att det ska vara trygghetsskapande och brottsförebyggande. Det ska vara ett komplement till polisen, säger Jan Karlsson, poliskommissarie vid polisen.

Enligt honom har det fungerat bra med ordningsvakter i andra städer, som Stockholm och Örebro.

Tanken är som sagt att öka tryggheten. Samtidigt tycker inte Jan Karlsson att centrum i Eskilstuna har blivit mindre tryggt de senaste åren.

– Nej, jag vill inte säga att det blivit otryggare, men däremot finns det flera saker att göra för att höja tryggheten, det gör det definitivt.

Ordningsvakterna kommer kunna gripa en person som begått ett brott där följden är fängelse, de får avvisa en person som stör allmänna ordningen och omhänderta berusade personer.

 Det hela samfinansieras av näringslivet och kommunen. Exakt hur många ordningsvakter det handlar om och hur mycket det kommer kosta är ännu oklart. 

Magnus Johansson (MP) tror att förslaget kommer gå hem hos Eskilstunaborna.

– Jag har upplevt, och många med mig, att det finns klagan kring att ordningen ibland blir störd. Så barnfamiljer, äldre, ungdomar...jag tror många kommer tycker det här är väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".