Läckande kran med varmvatten innebär energiförluster. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.

Hyresgäster skeptiska till energiutbildning

1:25 min

Det kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheters projekt att lära hyresgästerna i Eskilstuna att spara energi verkar inte engagera. Målet är att minska energianvändningen med 20 procent. Men de hyresgäster vi talat med är måttligt intresserade.

De hyresgästerna vi talat med i Lagersberg är mestadels skeptiska till att gå en kort utbildning om energibesparing. Dels för att de tror att de redan vet vad som krävs för att spara energi och dels på grund av tiden. Men Annika Edetun, som leder projektet, tror att det kommer att vara annorlunda med de som flyttar in i en lägenhet.

--Det finns forskning som visar att när man kommer i en ny situation, där man funderar över hur ska man göra här nu då, hur ska vi möblera våart nya hem, då är vi mer öppna för att ta till oss ett nytt sätt attgöra saker på, säger Annika Edetun.

Det är hundra nyinflyttade hyresgäster i Eskilstuna och Västerås som kommer att få ta del av utbildningen i år. Annika Edetun lägger till att målet är att de här hushållen ändrar sina vanor på små dagliga rutiner. Till exempel, med kaffebryggaren.

De nyinflyttade familjerna kommer att få veta, bland annat, hur mycket el som går till varje apparat som finns hemma.

- En familj kan ha en kaffebryggare som står på från tidigt på morgonen fram till klockan elva. Projektet handlar om att visa hur mycket energi drar apparaten och på så sätt skapa en medvetenhet kring det.

Projektets mål är att hushållen minskar energianvändningen med 20 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista