Politiskt beslut att förstöra feministisk målning

"Det var i fredags som beslutet togs att förstöra väggmålningen."
1:17 min

Beslutet att måla över och på så sätt förstöra den väggmålning som konstnären Carina Falkholt färdigställde i Nyköpings nya högstadieskola igår, togs enligt kommunens projektledare Pasi Rönkkö av kommunens ledande skolpolitiker, socialdemokraten Cajas Widqvist och divisionschefen Krister Pettersson.

På kommunens hemsida förklarar Pasi Rönkkö varför kommunen beslutat måla över Carina Falkholts väggmålning.

Motivet, med en naken kvinna som visar skötet, anses stötande på en högstadieskola med 13–15-åringar.

Pasi Rönkkö medger att verket skulle kunna vara ett sätt att aktualisera kvinnoförtryck och kvinnans ställning och att det kan tolkas som censur när kommunen förstör ett färdigställt konstverk när konstnären inte går med på att göra om det.

Beslutet togs enligt Pasi Rönkkö igår av barn- och ungdomsnämndens ordförande i Nyköping, socialdemokraten Cajsa Widqvist tillsammans med divisionschefen Krister Pettersson.

Enligt Pasi Rönkkö så är verket ännu inte försört, utan är just nu övertäkt.

– Eftersom den inte är övermålad så går det ju ännu att ångra sig, jag har inte pratat med någon annan, men det är ju möjligt att någon sovit på saken, säger han.

Vi har sökt Cajsa Widqvist under lördagen, men inte lyckats nå henne för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".