Många fotgängare har problem att ta sig fram där det är dåligt plogat. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.

Snön besvärlig för många fotgängare

1:16 min

Med den första snön kommer också problemen för dem som normalt har svårt att ta sig fram till fots. Eskilstuna kommun prioriterar att ploga cykelvägar när snön faller, men Margita som använder rullator tycker att det är svårt med snön.

Kommunens målsättning är att ploga cykelvägarna redan vid tre centimeters snödjup, medan övriga bostadsgator plogas först vid fem centimeter.

Margita som använder rullator, är orolig för att det ska komma mera snö. Redan idag har hon problem.

– Det är svårt att ta sig vid trottoarkanten. Man får tänka på var man går och kolla lite. Annars får man lyfta upp rullatoren, berättar Margita.

Eskilstunas kommun försvarar hur gåtorna och vägarna plogars. Efter den första veckan med snö i staden säger Eskilstunas kommun att de inte har fått direkta klågomal.

Men kommunens gatuansvariga tar ändå till sig av kritiken och framhäver att de försöker förbättra plogningen på gångsvägar och vissa korsningar.

– Sedan får man tänka på att många trottoarer sköts av fastighetsägarna och vi ansvarar inte för dem, säger Jim Eriksson gatuansvarig på Eskilstuna kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista