Konstnär står framför en färgglad vägg i ceris, lila och svart.Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
I sitt verk "övermålning" i blivande högstadieskolan i Nyköping har Carolina Falkholt målat skymfande ord mot kvinnor och sedan målat över. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio

Politikerbesked: Väggmålningen ska bort

6:18 min

Det finns ännu inget formellt beslut att måla över Carolina Falkholts väggmålning på den nya högstadieskolan i Nyköping. Men barn- och ungdomsnämndens ordförande, socialdemokraten Cajsa Widqvist är beredd att ta ett sånt beslut.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande i Nyköping, socialdemokraten  Cajsa Widqvist säger att den omdebatterade målningen inte passar på en högstadieskola och att den måste målas över. Hon säger att hon är beredd att som politiker ta beslutet, om det är så att det är hon måste.

Målningen är en stiliserad bild på en naken kvinna, som målats av av göteborgskonstnären Carolina Falkholt.

Carolina Falkholt anser att kommunens besked på sin hemsida att hennes verk ska målas över är alarmerande och oacceptabelt.

Debatten efter kommunens ställningstagande har blivit livlig, inte minst i sociala medier, men även riksmedia har tagit upp frågan.

Enligt Cajsa Widqvist är det ofrånkomligt att kommunen kommer att anklagas för censur när verket målas över, men hon anser ändå att den inte kan vara kvar.

– Den är väldigt vacker, men den är stor och oerhört dominerande och passar inte på en högstadieskola där alla elever ska känna sig välkomna oavsett bakgrund. I skolan talar vi mycket om könsroller och exponering av kvinnokroppen och  arbetar för att motverka att eleverna ska använda könsord mot varandra, säger Cajsa Widqvist.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista