Foto: Leif R Jansson/TT.

Recept: Baka billigt nybörjarbröd

Malin ger fler budgettips: Billigast att ta av det man har hemma
14 min

I Mat med Malin får vi tips om ett bröd som inte kräver några förkunskaper i bakning och som dessutom är billigt.

Väljer man ett vanligt vetemjöl så kostar detta bröd ca 15 kr och motsvarar ca 4 limpor.

Malin Randeniyes recept på billigt och gott bröd:

Välj mjöl och olja efter tycke och smak.

1 påse finmalet mjöl à 2 kg

14 dl vatten (kallt eller rumstempererat)

50 g jäst

1 dl olja

(2 msk olja till långpannan)

Häll alla ingredienser som de är i en stor bunke och blanda om dem med en rejäl slev eller med händerna. Arbeta degen tills den blivit slät och smidig. Är det svårt att få ihop degen kan du stjälpa upp den på ett bakbord knåda den slät, du behöver inte ha något mjöl på bakbordet utan fortsätt bara arbeta degen så kommer den snart att lossna från bänken.

Smörj en långpanna med oljan och tryck ut degen jämnt i pannan. Lägg över plastfilm eller en fuktad bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar.

Värm ugnen till 250 °C. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt till 200 °C.

Grädda brödet i ca 45-60 min tills det blivit gyllene. Låt brödet sätta sig i långpannan i ca 5 min innan det stjälps upp på galler och får svalna under bakduk.

Skär det avsvalnade brödet i kuber och frys in i plastpåsar. Sedan är det bara att ta fram så många brödbitar man önskar och tina snabbt i mikron eller ugnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".