I somras brändes ett garage ner hos en minkfarmare. Foto: Ferry Hernodh / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Djurrättsaktivister åtalade misstänkta för hot mot kvinna i Katrineholm

Tre män och två kvinnor åtalas på 22 punkter för en mängd brott som riktats mot personer inom pälsdjursindustrin och deras anhöriga.

Två av dem greps redan i november 2012 efter att de misstänks ha släppt ut minkar på en farm i Lundsbrunn i Skaraborgs län,men de släpptes i väntan på åtal. Efter det brottet ska de enligt kammaråklagare Sofia Karlsson ha fortsatt begå brott.

Brotten är olaga tvång, olaga hot, grov skadegörelse, mordbrand, brott mot griftefriden, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, olaga intrång och ofredande.

Odetonerad brandbomb
Utredningen som P4 Skaraborg tagit del av visar att det inte bara är pälsdjursuppfödare som drabbats. Flera personer som är anhöriga eller har annan koppling till personer som bedriver minkuppfödning har drabbats av hot.

En man i Hjo, som planerade minkuppfödning, hotades génom att fyra av aktivisterna ska ha grävt upp en gravsten på en kyrkogård i Södertälje och istället placerat dit en sten på familjegraven med texten: ”xx blev aldrig minkfarmare” tillsammans med ett ditmålat kors.

Mannens syster i Katrineholm ska också ha hotats. Det var i maj förra året som hon hittade en gravsten i sin trädgård när hon vaknade och det var inte första gången kvinnan utsatts för hot på grund av broderns planer på minkuppfödning i Hjo. De åtalade misstänks också för att ha lagt en yxa och en odetonerad brandbomb i hennes brevlåda i april förra året.

På en kyrkogård i Sandhem har de även vält en gravsten och grävt en djup grop där en släkting till en minkfarmare ligger begravd.

Polisen hade under hösten spaning mot de misstänkta och slog till natten den 15 oktober i fjol då fyra av dem greps utanför Borås. Då ska de ha varit på väg ut på en turné i landet för att släppa ut minkar på flera platser. Aktivisterna hade med sig komradioutrustning, pannlampor och brytverktyg när de greps.

Det framgår också att de haft långtgående planer på att befria minkar i Rumänien under förra hösten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".