Målning på Nyköpings högstadium. Foto: Patrik Ljungman/TT.
Carolina Falkholts konstverk på Nyköpings nya högstadieskola. Foto: Patrik Ljungman/TT.

Omdiskuterat konstverk kan hamna i Varberg

Varbergs kommun vill köpa det omdebatterade konstverk som Nyköpings kommun kanske kommer att måla över. Konsthallen Lilla k och ungdomsgårdarna i Varberg lagt ett bud på 40 000 kronor på Carolina Falkholts verk, skriver Göteborgs-Posten.

"Vi anser att det är ett bra konstverk som på ett tydligt vis ifrågasätter och penetrerar en viktig, aktuell och känslig fråga. Vi skulle bli stolta över att ha det i Lilla k och ungdomsverksamheten i Varbergs kommun. Det vore mycket olyckligt om verket förstördes eller målades över.", skriver Lars Carlsson, konstnärlig ledare för Lilla k, på Facebook.

– Jätteroligt att Varbergs kommun vill ta ställning för konsten, men jag hoppas ändå att Nyköping tar sitt förnuft till fånga och behåller målningen, säger Carolina Falkholt.

Men hur skulle det gå till att flytta verket?

– Det ska gå att extrahera ytskiktet, men det verkar ganska komplicerat, så förhoppningsvis slipper vi det.

Falkholt fick i höstas i uppdrag att utsmycka en vägg i en ny högstadieskola i Nyköping. I förra veckan färdigställde hon verket. Skällsord mot kvinnor har målats över med en färgstark kvinnokropp med en tydlig vagina.

Händelsen har väckt livlig debatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".