1 av 2
Foto: Johannes Ledel Karreskog.
2 av 2
Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.

SSAB vill köpa finskt stålföretag – oklart hur Oxelösund påverkas

1:27 min

Stålföretaget SSAB vill köpa sin finländska konkurrent Rautaruukki för drygt tio miljarder kronor. Företagen räknar med att banta personalstyrkan med totalt 900 anställda.

– I en sådan här affär är det naturligt med effektiviseringar, säger Johan Wigh, platchef vis SSAB i Oxelösund.

Enligt honom kommer personalminskningarna ske under en relativt lång period, där de i så stor utsträckning som möjligt ska använda sig av naturliga avgångar.

Men exakt hur Oxelösund kommer beröras kan Johan Wigh inte säga.

– Det är för tidigt att uttala sig om. Men i den här industriella planen finns ingen strategi att stänga någon site permanent.

Ordförande i Metallklubben i Oxelösund, Emil Carlsson, tycker sammanslagningen är positiv.

– Vi tror en sammanslagning kan gagna båda företagen, säger han.

Han tror inte SSAB i Oxelösund kommer påverkas negativt.

– Nej, jag är inte orolig i dagsläget. Vi vet inget om vad som händer neråt i organisationen, det får vi ta när den dagen kommer. Jag ser inga hot för Oxelösund, inte.

Samgåendet väntas kunna ge årliga besparingar på 1,4 miljarder kronor.

-- Vi vill skapa ett mer konkurrenskraftigt stålbolag med global räckvidd. Det här är en affär som vi gör med väldigt tydlig industriell logik, det handlar om att öka flexibiliteten och kostnadseffektiviteten, säger vd Martin Lindqvist till Ekot.

Företagen räknar med att banta personalstyrkan med fem procent.  I september 2013 hade SSAB och Rautaruukki omkring 8 700 anställda vardera.

När affären är klar förväntas neddragningarna ske över en treårsperiod. Det sammanslagna bolaget kommer att ha sitt huvudkontor i Stockholm.

IF Metall ser försiktigt positivt på affären.

"Stålindustrin är hårt pressad i hela världen. Sammanslagningen av SSAB och Ruukki kan vara det som behövs för att klara jobben i framtiden", skriver Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall, i en kommentar.

Det är två bolag med stora lönsamhetsproblem som går samman. SSAB:s förlust efter skatt landade på 801 miljoner kronor för de tre första kvartalen i fjol. Rautaruukkis förlust stannade på 31 miljoner kronor.

Det sammanslagna bolaget skulle alltså redovisa en förlust på 832 miljoner kronor för perioden. För helåret 2012 blev den sammanlagda förlusten efter skatt för de båda en miljard kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista