Karin Geiborg. Foto: Andreas Jennersjö

Kökspersonal i Gnesta går på knäna efter "tillfällig flytt"

"Man tycker man är i vägen överallt"
1:43 min

Kökspersonalen på äldreboendet Liljedalshemmet i Gnesta går på knäna sedan en de tvingats flytta in i Frejaskolans kök.

Det var en tillfällig lösning som dragit ut rejält på tiden och kökspersonalen har nu fått nog av trängseln och nödlösningarna.

– Vissa dagar är det jätterörigt. Vi har ungar och utrymmen som inte räcker till, man tycker att man är i vägen överallt, säger Karin Geiborg som är kökschef på Liljedalshemmet.

Hon och de andra som jobbar i äldreboendetboendets kök flyttade in i Frejaskolans kökslokaler sommaren 2012 när deras egna kök skulle renoveras. Det blev trångt när de skulle samsas med Frejaskolans kökspresonal om utrymmet.

Köket är nu dubbelbelastat vilket börja märkas på slitaget av ungnar och annan utrustning. Några av personalens egna utrymmen har fått stryka på foten och bland annat har en hall fått användas som omklädningsrum, berättar Karin Geiborg.

– Det hänger kartonger för fönstren för att vi ska slippa insyn och så har vi fått in en frys här.

Att man måste tränga ihop sig och med en frys i det tillfälliga omklädningsrummet och att personalmatsalen blivit till ett lagerutrymme stod personalen ut med så länge det var tillfälligt men nu har de blivit kvar i drygt ett och ett halvt år.

Men nu börjar tålamodet ta slut, speciellt sedan det gamla köket står nyrenoverat och klart att användas sedan i november. Men dit får personalen inte flytta förrän kommunen och den privata fastighetsägaren kommit överns om hryan för lokalen. Det berättar kommunchefen Nils-Erik Selin-

– Kommer inte vi överens med de nya fastighetsägarna då måste vi göra anpassningar på Frejaskolans kök så att det blir en bättre arbetssituation för kökspersonalen. Förhoppningsvis så har vi en uppgörelse med de nya ägarna om några veckor.

Informationen om varför flytten hela tiden skjutits fram har varit dålig. Karin Geiborg och de andra i som jobbar köket menar att något måste göras ut situationen så snart som möjligt.

– Det måste ju lösas. Får vi inte komma tillbaka dit då måste något göras här så att vi får plats.

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".