Guldsmed i Katrineholm oroas av ökade butiksrån

Inga Garmland: De får ringa på om de ska in
1:09 min

Enligt svensk handel ökade antalet butiksrån under förra året. Guldsmedsbutiker löper extra stor risk att utsättas. Något Inga Garmland i Katrineholm har märkt. Hon har ökat säkerheten.

Enligt svensk handel ökade antalet butiksrån under förra året. Och Sörmland var ett av de län med flest antal rån per invånare.

Dyra varor är ett populärare rånbyte än kontanter vilket gjort guldsmedsbutiker till en bransch som drabbats hårt.

Inga Garmland driver en guldsmedsverkstad i Katrineholm och hon har märkt av det här och ökat säkerheten i sin verkstad.

– Vi har ju numera överfallslarm, små dosor som vi har, vi har även en kontakt på väggen. Sedan har vi låst så de får ringa på om de ska in.

Det är några av de säkerhetsåtgärder som guldsmedsmästaren Inga Garmland gjort på senare tid. Hon har jobbat länge i branschen och hon har sett att antalet rån mot guldsmeder ökat när det blivit svårare för rånare att komma över kontanter i butikernas allt mer slutna kontanthantering.

– Inom det här skrået är det väldigt mycket diskussioner om det, för det har varit så många överfall. Alla inom yrket känner någon som blivit rånad och det är läskigt, säger Inga Garmland.

Enligt Svensk handel är det just guldsmedsbutiker som är mest utsatta för rån. Att göra något åt den här utvecklingen tror Inga Garmland är svårt. Hon menar att det blir upp till varje butik eller verkstad att anpassa sig till den ökade risken att utsättas för rån.

– Man får se till att man är så beredd som man någonsin kan vara. Det finns inga garantier men man vill ju inte hamna i den situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".