Bert Karlsson. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Bert Karlsson vill starta asylboende i Strängnäs

Tord Tjernström: Räknar med information från Migrationsverket
1:45 min

Den tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlsson i Skara vill starta tillfälligt asylboende i Strängnäs.

Bert Karlsson har ansökt hos Migrationsverket om att få starta ytterligare 17 asylboenden i Sverige.

Det är i det gamla hotellet Mälarblick som Bert Karlsson planerar asylboendet. Han vill alltså sköta driften, men äger inte själva fastigheten. Den ägs av Svenska hem som förra året fick godkänt av Migrationsverket att ha asylboende med 200 platser.

– Det finns ju ett behov. Jag tycker att om man ska ta emot flyktingar ska man göra det värdigt, och det finns väldigt många ovärdiga platser man valt. Inte bara campingplatser utan dåliga byggnader. Därför tänker jag höja standarden och sänka priset, säger han och berättar också att han håller på att ta fram en språkkurs för surfplattor.

Hans bolag Jokarjo omsatte 50 miljoner förra året, varav nästan 40 miljoner från asylverksamhet, enligt tidningen Dagens samhälle.

Behovet av att få fram nya boenden är stort och öppnar affärsmöjligheter för hotellägare och campinganläggningar och trycket är stort på Migrationsverket.

De tomma lägenheterna i allmännyttan räcker inte till och tillfälliga asylboendena är dyrare för myndigheten.

Tord Tjernström (S) är socialnämndens ordförande i Strängnäs kommun.

– Vem som driver det har vi ingen åsikt om. Men vi tar för givet att vi får information från Migrationsverket när man tänker dra igång det här och vilka kommer hit, så vi kan ta emot dem på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".