Släckte fluffhögen igen

Räddningstjänsten i Eskilstuna åkte både igår och idag ut och släckte den så kallade fluffhögen mellan Ramshammar och Hammarby utanför Eskilstuna.

Det är en hög av restprodukter från bilskrotning som brinner, så kallat fluff, bestående av tyg, stoppning, gummi och plast.

Räddningstjänsten har åkt dit och släckt flera gånger tidigare.

Avfallshögen ägs av ett företag, som gått i konkurs och kommunen har fört diskussioner med konkursförvaltaren om situationen och räddningstjänsten har vidtagit åtgärder.

– Vi har tidigare tagit dit grävskopor och fluffat upp det och lagt det i mindre högar så att det inte självantänder, men det finns inte så mycket utrymme i området så det finns fortfarande risk för småantändning, Tobias Erdesjö, ställföreträdande räddningschef.

Räddningstjänsten arbetar tillsammans med miljökontoret och Naturvårdsverket för att hitta en långsiktig lösning som bedöms kosta mångmiljonbelopp.

– Vi jobbar med miljökontoret och de har kontakt med Naturvårdsverket så att man kan få bort materialet från tomten. Den lösningen jobbar man på nu, men det är extremt kostsamt att göra. Det måste lösas med hur man tar hand om det.

Räddningstjänsten försöker på kort sikt hålla elden i schack om det börjar brinna igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista