1 av 5
Björkviks skola klass 5. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
2 av 5
Wilma Nordlander och Noah Malke tävlar för Östra skolan.
3 av 5
Hugo Västerdal och Emma Lindh tävlar för Björkviks skola klass 5. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
4 av 5
Björkviks skola klass 5.
5 av 5
Östra skolan klass 5 i Nyköping.
Vi i femman

Björkviks skola vann den fjärde kvartsfinalen i Vi i femman

36 min

Efter en oerhört jämn match mot Östra skolan klass 5A från Nyköping blev det tillslut Björkviks skola klass 5 som blev den sista klassen att gå vidare till lokal semifinal i Vi i femman. De vann med 27-20.

Nästa match på tisdag: Lokal semifinal mellan Hällby skola klass 5F och Kunskapsskolan klass 5 från Katrineholm.

Lagen följdes åt under första delen av tävlingen genom att ta hem lika många poäng i varje fråga.

I halvlek var ställningen 14-14. Det var under snabbfrågorna som Björkviks skola svarade rätt och snabbast på fyra frågor och Östra skolan på tre frågor, vilket gav Björkvik en liten ledning.

På nästa fråga svarade lagen återigen rätt och lika, båda visste att en glutenintolerant person inte tål vetemjöl. På den sista frågan innan Stegen fick Björkvik ytterligare två poängs försprång för att de visste att Sydamerika är den världsdel där flest människor talar portugisiska.

Det avgörande momentet, Stegen, där lagen väljer svårighetsgrad handlade om en sport. Östra skolan valde den svåraste nivån, värd fem poäng, men gav inget svar. Björkviks skola valde fyrapoängs-nivån och visste att svaret var tennis. Det gjorde att Björkvik vann med  27-20.

Hugo Västerdal och Emma Lindh som tävlade för Björkviks skola får nu möta Kyrkskolan klass 5A från Västerljung i lokal semifinal på torsdag nästa vecka.

Klara för den första semifinalen, nu på tisdag 28 januari, är Hällby skola klass 5F och Kunskapsskolan klass 5 från Katrineholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista