Under hela våren pågår nationella prov för gymnasieelever och de som går i årskurs 3, 6 och 9. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Publiknätverket

Nationella prov stressande också för lärarna

1:39 min

De nationella proven får lärarna att gå på knäna. Det hävdar lärarfacken som är starkt kritiska till den allt stora arbetsbörda som läggs på lärarna när allt fler nationella prov har blivit obligatoriska.

Cecilia Rahbeck Nöhr är ordförande för lärarförbundet i Eskilstuna, hon berättar hur hårt de nationella proven slår mot lärarna.

– Ja det är klart jag är upprörd när lärare ringer hit och säger att jag kommer inte orka vara lärare längre om det ska se ut såhär att jag måste ägna dagar och nätter till att rätt nationella prov. Det finns lärare idag som måste rätta 500 nationella prov varje vår, säger Cecilia Rahbeck Nöhr.

Under hela våren pågår nationella prov för gymnasieelever och de som går i årskurs 3, 6 och 9. Sedan några år är det inte bara nationella prov i Svenska engelska och matte, utan också i natur- och samhällsorienterade ämnen.

Fackförbunden vi pratat med i länet är i sak positiva till nationellt prov. Men de tycker att arbetsbelastningen på lärarna är oacceptabel. Jenny Werner är av lärarna. Hon säger att provhysterin tar bort fokus från lärandet.

– Bara för att vi får fler prov gör ju inte att eleverna blir bättre i skolan, det blir fel fokus anser jag. Proven bara mäter kunskaper. Vad gör vi med de som inte når målen, vi borde istället göra det vi är på jobbet för att göra - att undervisa.

Lärarförbundet i Eskilstuna anser bland annat att datorn skulle kunna underlätta för lärarna.

– Idag är det för många prov. Man skulle också kunna göra proven digitala så de rättas på en gång, bland annat, säger Cecilia Rahbeck Nöhr.

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista