Konstnär står framför en färgglad vägg i ceris, lila och svart.Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
I sitt verk "övermålning" i blivande högstadieskolan i Nyköping har Carolina Falkholt målat skymfande ord mot kvinnor och sedan målat över. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio

Snippmålningen engagerar både när och fjärran

Hör Sanna Carlstedts nyhetsvisa om Moralpanik
3:37 min

Den har kallats snippmålning, vaginamålning, graffittan och Smiling Vagina. Carolina Falkholts Övermålning står just nu övertäckt men sprider sig ändå långt utanför Nyköping och Sörmland.

Johanna Jennische sammanfattar:

När P4 Sörmland träffade den nu högaktuella konstnären Carolina Falkholt för en vecka sedan var konstverket på högstadieskolans betongvägg nästintill klart. Redan då pratades om att figuren på mitten liknade en vagina och Falkholts kommentar var att "tankarna precis som människan föds ut ur fittan". Hon kallar den övermålning eftersom hon först skrivit kränkande ord mot kvinnor och sen målat över dem.

Bara två dagar senare meddelar Nyköpings kommun att de bett konstnären att måla om konstverket till "något mer subtilt" men eftersom hon vägrat kan den komma att målas över. Mer behövdes inte för att väcka fler medier till liv.

"Graffitisnippa kan målas över", rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt i P4.

"Målningen blev för mycket för kommunen" skriver Aftonbladet.

"Som verksam konstnär applåderar jag den normkritiska agenda som finns inbäddad i Carolina Falkholts konst och som aktiveras likt en feministisk landmina först när motiven möter motstånd i form av krav på censur" skriver konstnären Ruben Wätte om generade byråkrater på gatukonst.se

Några dagar senare meddelar kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulla-Karin Danielsson (S) att beslutet att ta bort målningen var överilat.

- Det var någon som fick panik, kanske lite reptilhjärna, säger hon till Göteborgsposten som skriver "Kvinnokönet splittrar politikerna".

Nyheten når brittiska The Independent som ser nya egenskaper i verket och skriver "Smiling vagina mural faces removal for 'inappropriate' setting in Swedish school".

En spekulant tycker att målnignen är fantastisk och konsthallen Lilla K i Varberg erbjuder sig att köpa tavlan för 40 000 kronor varpå P4 Halland skriver "Grafitta + Halland = sant?"

En vecka senare vill Nyköpings kommun förtydliga att beslutet om tavlans öde kommer att dröja men att de ska låta elever och lärare komma till tals innan de bestämmer sig. Informationen når USA-baserade 790 talk now med "Smiling Vagina School Mural Lives To Smile Another Day".

Nu har den heta väggmålningen funnits till i en dryg vecka. Både politiker och privatpersoner engagerar sig och intressegrupper har dykt upp på facebook. "Vi som inte ser nån skillnad" med 714 gillare har startats av någon som tycker att man ska behålla snippan eller göra sig av med både snippa och snopp.  

Högstadieskolan i fråga öppnar först till hösten och under tiden står målningen övertäckt för att skyddas från byggdamm. Frågan om det är målningen som ska fortsätta skyddas eller elever som ska skyddas från den, återstår att se.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".