1 av 3
Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
2 av 3
Lägret Auschwitz 1 i Polen. I dag är det 69 år sedan AUschwitz befriades av sovjetiska röda armen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Ishrat Hossain och Ingela Ljung. Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio

Fackeltåg i Nyköping på Förintelsens minnesdag

8:52 min

Ikväll arrangeras en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet på flera platser i Sverige, bland annat i Nyköping.

Orsaken är att det idag är 69 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades av dåvarande Sovjetiska armén.

 – Det finns fortfarande främlingsfientlighet och en stor del intolerans. Det är något vi måste fortsätta kämpa mot, det är inte slut än, även om det inte ser ut på samma sätt som det gjorde då, säger projektledare Ingela Ljung.

En av talarna är Ishrat Hossain som kom till Sverige från Bangladesh för tretton år se'n.

– Att komma som invandrare till ett nytt samhälle är svårt. Att inte kunna språket är det värsta som finns.

Hon vill uppmuntra alla som kommer till Sverige från andra länder att ändå så snabbt som möjligt försöka komma ut i samhället.  Och hon konstaterar att det inte bara är svenskar som har fördomar.

– Vi invandrare dömer också svenskar. Vi tror att svenskar inte vill umgås med oss och att de har konstiga värderingar. Men mitt råd till alla föräldrar är att låta barnen vara. Låt dem få komma ut i samhället och lära av sina egna misstag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista