1 av 2
Elever från Årbyskolan fick äran att ta det första spadtaget till Eskilstunas nya badhus. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
2 av 2
Så här såg rivningsplatsen ut för några veckor sedan. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio

Här sätts spaden i marken för Eskilstunas framtida badhus

3:59 min

I dag togs det första spadtaget på Eskilstunas nya badhus. Bygget som ska ersätta nuvarande vattenpalatset beräknas stå klart 2016 och kommer kosta runt 340 miljoner kronor.

– Jag tror att det kommer bli ett bättre badhus än det andra, säger Robin Insell från Årbyskolan som fick vara med och ta det första spadtaget med guldspade i det snöiga gruset bakom Munktellarenan.

Två år kommer det ta att bygga badhuset som får en simbassäng på 25 x 50, dubbelt så lång som den nuvarande.

Där kommer även finnas en multibassäng och badbio och hela bygget ska ha en stark miljöprofil med 500 solceller på taket.

Enligt Tommy Hamberg, ordförande i Eskilstuna Bad AB, behöver badhuset göra 12 miljoner i intäkter första året vilket är en fördubbling mot dagens badhus som går tio miljoner back per år. Och antalet betalande årsbesökare kommer att behöva öka från dagens 125 000 till 200 000.

– Föreningarna kommer att kunna öka sin verksamhet, allmänheten kommer inte att bli störda av föreningarna som idag och de som vill lära sig simma men som idag får för lite tid kommer att bli de största vinnarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista