Carina Herrstedt, SD. Foto: Annika af Klercker/Scanpix

Sörmlandsledamot central i SD:s misstänkta bidragsfusk

Sverigedemokraterna misstänks ha lurat sig till ett bidrag på 1,4 miljoner kronor. Och Carina Herrstedt, riksdagsledamot för Sörmland, ska ha spelat en central roll.

Nu ska det hela granskas av Riksenheten för polismål.

Sverigedemokraternas agerande ska granskas av chefsåklagare Anders Jakobsson vid Riksenheten för polismål, skriver di.se. Anledningen till att det granskas av Riksenheten för polismål är för att de inblandade är riksdagsledamöter.

– Finns det anledning att misstänka att det skett ett brott, i det här fallet bedrägeri, då kommer jag ta ställning till en eventuell förundersökning. Men det är alldeles för tidigt än, säger chefsåklagaren till tidningen.

Senast på torsdag ska han fatta beslut om en förundersökning ska inledas, enligt Aftonbladet.

Sverigedemokraterna ska ha skapat ett kvinnoförbund på pappret för att få ut bidraget, men något kvinnoförbund fanns inte i verkligheten. Det hävdar partiets förre kanslichef Daniel Assai i Aftonbladet.

Enligt honom var det en medveten strategi, och bland annat ska partiledaren Jimmie Åkesson ska ha skrivit på papprena. Ekonomin ska ha varit i botten efter valåret 2010. Vid en tidigare ansökan hade man sökt pengar till organisationen SD-kvinnors nätverk, men den låg utanför partistyrelsens kontroll.

När partibidragsnämnden bad om kompletteringar till den ansökan, valde man att stryka över namnet och i stället skriva dit Sverigedemokraternas kvinnoförbund – ett förbund som alltså inte fanns vid den tidpunkten. 

Och Carina Herrstedt, som är Sverigesdemokraternas riksdagsledamot för Sörmland, misstänks ha haft en central del i den falska ansökan, skriver tidningen. Hon ska ha skrivit på den programförklaring som skickades in till nämnden, och också i ett brev försäkrat att kvinnoförbundets stadgar hade antagits på ett tidigare årsmöte.

På kvinnoförbundets egen hemsida står det att det allra första årsmötet hölls ett halvår efter den tidpunkt som Herrstedt skrev i ansökan, alltså först i maj 2011.

På det sättet ska Sverigedemokraterna alltså ha lurat sig till 1,4 miljoner kronor i skattepengar.

P4 Sörmland söker Carina Herrstedt för en kommentar.

Fakta: Carina Herrstedt

  • Är ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund och andre vice ordförande i partiet.
  • Bor i Landskrona i Skåne, men sitter i riksdagen på ett Sörmlandsmandat efter att ha toppat de sörmländska valsedlarna under förra valet.
  • Sitter i civilutskottet i riksdagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista