Edina Muratagic, mentor i internationella klassen på Tallåsskolan i Katrineholm tillsammans med eleverna Hassan Mohamud Malin i klass 9 (t.h) och Shelan Alsaied i årskurs 8. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
Publiknätverket

"Förenkla och anpassa nationella prov till nyanlända"

1:48 min

Nyanlända elever borde få nationella prov som är förenklade och anpassade. Vissa elever saknar helt skolerfarenhet och har bara läst svenska i några månader. Det bidrar till en missvisande statistik, menar Edina Muratagic, lärare på Tallåsskolan i Katrineholm.

Det är alldeles för svårt språk, speciellt för de som inte har så lång skolbakgrund.

Edina Muratagic är också mentor för den internationella klassen.

I internationella klassen på Tallåsskolan i Katrineholm går elever från bland annat Somalia, Syrien och Thailand. Några av dem har flera års erfarenhet från skola i hemlandet, medan andra lärde sig läsa och skriva för ett halvår sedan.

Att då sätta tänderna i ett nationellt prov skapat för elever som gått i svensk skola i flera år är fel och ger en orättvis bild av kunskapsnivåerna, tycker mentorn Edina Muratagic.

– Det finns elever som gjort nationella provet som varit här i sex månader. Det är orättvist.

Hassan Hamoud, som gillar matte mest och skulle vilja jobba med ekonomi i framtiden, kommer från Somalia och har bott i Sverige i elva månader. Han siktar på universitetet och vill absolut göra nationella prov.

– Jag vill gå på universitet. Om jag inte gör nationella provet går det inte.

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista