Publiken diggar loss vid en Kent-konsert i Eskilstuna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Konsertarrangör kritiserar Eskilstuna kommun

1:39 min

Konsertarrangören HPM Entertainment med Peter Maier i spetsen lägger ner sommarkonserterna på Holmberget i Torshälla efter sex år och han skyller det på kommunen.

– En kommun går inte in och konkurrerar med skattemedel. Det tycker jag är en grundprincip vi har i det här landet.

Konsertarrangören Peter Maier säger att hans bolag inte kan konkurrera med kommunens marknadsföringsbolag som via skattemedel finansierar konsertarrangemang som är gratis för Eskilstunaborna, exempelvis stadsfestivalen i augusti.

Att han nu lägger ner sommarkonserterna i Torshälla är en effekt av att inte tillräckligt många Eskilstunabor är beredda att betala för dem när det ändå arrangeras gratiskonserter av kommunen, enligt Peter Maier. Han säger att den inställda konserten med Nationalteaterns rockorkester i Lokomotivet denna vinter är ett annat exempel på effekterna av snedvriden konkurrens.

– Det är i princip samma sak som att alla dagstidningar har svårt att ta betalt för tidningarna på nätet av den enkla anledning av att de började ge bort den och sedan är inte folk beredd att betala.

Förra året anmälde Peter Maier kommunen till Konkurrensverket som i ett preliminärt beslut kommit fram till att förra årets Stadsfestival inte gått rätt till eftersom kommunen inte lät andra aktörer konkurrera.

I morgon ska Konkurrensverket fatta definitivt beslut om kommunen gjort något fel och om verket ska ansöka hos domstol om att kräva kommunen på en  upphandlingsskadeavgift på 225 000 kronor.

Kommunen menar att andra arrangörer som den varit i kontakt med bedömer att intresset för kulturarrangemang kan öka bland folk när det är gratis och göra att folk som inte har så mycket pengar också kan ta del av kultur, men kommunen ser efter kritiken från Konkurrensverket nu över sin evenemangsstrategi.

– Vi har tagit till oss den kritiken. När vi arrangerar Eskilstunafestivalen i sommar upphandlar vi projektledning enligt lagen om offentlig upphandling. Vi tar till oss kritiken från Peter Maier när det gäller hur det är att arrangera kulturevenemang. Vi måste bli bättre på att möta arrangörers behov när det gäller scener, teknik, kontakter och kompetens. Den handlar också om att locka och värva evenemang till Eskilstuna, säger Eva Norberg kommunens kommunikationschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista