1 av 2
Lars-Ove tycker att det vore bättre om landstinget skickar information via mejl. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio
2 av 2
Lars-Ove får själv göra om brevet till punktskrift hemma. Foto: Maria Blanco/ Sveriges Radio
Publiknätverket

Synskadade kan inte läsa sin post - vill ha information via mejl

1:35 min

Att få information från vården via vanlig post är inte lätt om man är synskadad. Om informationen istället skulle ges genom ett telefonsamtal eller ett mejl skulle det underlätta, menar Lars-Ove Nederman i Vingåker.

Lars-Ove Nederman är synskadad och har gett tillstånd för att få informationen från vården via mejl eller telefon. Trots detta fortsätter vanliga brev att komma.

– De försöker ringa i den mån som de kommer ihåg. Men det finns ingen garanti därför att det är olika personer som jobbar och det finns ingen rutin om hur informationen ges, berättar Lars-Ove Nederman. 

Han har dator och hjälpmedel för att kunna förvandla texten till punktskrift och tal. Men han påpekar att det finns synskadade som har svårt med teknik. Därför skulle det vara en bra lösning för dem att vårdcentralen eller sjukhuset ringer dem i stället för att skicka brev. 

Till och med Syncentralen i Sörmland skickar kallelse via brev. Liv Mannberg, verksamhetsutvecklare på Syncentralen, berättar att det orsakar frustration både bland deras patienter och bland personalen. Hon tycker att det behövs gemensamma riktlinjer och rutiner om denna fråga. 

– Det finns exempel i vår verksamhet där man har jobbat med att göra andra varianter. Men det har inneburit andra problem. Vi kan inte hitta på egna lösningar, det är något som vi behöver jobba i landstingets system, anser Liv Mannberg.

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista