Festivalerna arrangerades av Eskilstuna marknadsföring AB och inga andra aktörer fick vara med och konkurrera om uppdraget. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Konkurrensverket drar Eskilstuna kommun inför rätta

"Man har missgynnat alla andra på marknaden"
1:19 min

Eskilstuna kommun har nu dragits inför rätta för hanteringen av Stadsfestivalen och Springpride.

Under förmiddagen idag beslutade Konkurrensverket att lämna in en ansökan till Förvaltningsrätten om att kommunen ska betala en straffavgift på 225 000 kronor.

Anledningen är att uppdraget att arrangera festivalerna förra året gick direkt till ett lokalt företag, där kommunen är delägare, utan att andra aktörer fick vara med och konkurrera.

När man ingick avtal om arrangemang om de här festivalerna så gav man kontraktet direkt till Eskilstuna Marknadsföring AB. Genom att bara tillfråga en enda leverantör har man ju missgynnat alla andra leverantörer på marknaden, säger Magnus En, processråd vid Konkurrensverket.

Konkurrensverket anser att kommunen borde ha gjort en så kallad offentlig upphandling och låtit fler företag få tävla om att ta uppdraget, som var värt tre miljoner kronor.

Ladda ner och läs ansökan (pdf)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".