Martin Lindberg, elev på Rekarnegymnasiet spelar spelet som hans bygglärare Kent Lantz har skapat. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
Eftermiddag

Hans elever får spela spel i skolan

7:34 min

Kent Lantz såg trötta och omotiverade elever som lade sin energi på mobiler och datorer. Han fick en idé och uppfann Byggherren, ett sällskapsspel som ska lära, roa och vara socialt på samma gång.  

Byggherren är anpassat för elever som läser bygginriktning i årskurs ett på gymnasiet. Med spelplan, spelpjäser, tärning och frågekort ser spelet ut som vilket sällskapsspel som helst. Frågorna varierar från svåra och lätta och andra kort visar bilder där motståndaren ska gissa rätt verktyg.  

- Vi lever i en virtuell värld idag med mobiltelefoner och datorer i stort sett dygnet runt och det där vill jag vila lite ifrån. Jag tänker att sätter man sig ner och spelar det här spelet så höjer man både glädjen, kunskapen och den sociala kompetensen, säger skaparen Kent Lantz från Rekarnegymnasiet i Eskilstuna och som också ser momentet att läsa högt för varandra som en bra träning för alla elver med språksvårigheter.

Spelet har provats i Katrineholm och Nyköping och är just nu på prov i Västerås.

Martin Lindberg som läser introduktionsprogrammet med bygginriktning på Rekarnegymsniet tycker att han lär sig mycket av spelet på skoltid.

- Det är jätteroligt också, att bara spela och kunna vara social med kompisar, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista