Thomas af Bjur (FP. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Landstingspolitiker lovar förbättra service till synskadade

1:21 min

Landstingsrådet Thomas af Bjur (FP) ska ta reda på om det går att informera synskadade patienter på något annat sätt än genom brev.

Han har reagerat på vårt reportage om synskadade Lars-Ove Nederman i Vingåker, som inte kan läsa kallelser och provsvar från landstinget.

Folkpartisten Thomas af Bjur erkänner att det finns problem med kallelser och att landstinget måste garantera att alla patienter får tydlig information.

Jag ska föra en dialog med Landstingets råd för funktionshindersfrågor om hur vi kan tillsammans forma det här på ett bättre sätt, säger han.

Att införa ett register över vissa patienter skulle kunna strida mot personens integritet, men ett alternativ vore att utveckla tjänsten "Mina vårdkontakter" för att synskadade ska kunna ta del av informationen via Internet.

Sjukvårdslandstingsrådet Thomas af Bjur säger också att det kan bli möjligt för landstinget att ringa upp patienter för att meddela provsvar, men då måste man kunna garantera att man pratar med rätt person, till exempel genom ett system med koder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista