Foto: Jonas Ekströmer

Hemtjänst kan ersättas av webbkamera och mobilappar

3:51 min

Nyköpings kommun tar nu första steget mot att göra hemtjänsten elektronisk. Kommunen ska utreda om webbkamera och mobilappar kan ersätta vissa hembesök och ifall robotar kan användas inom hemtjänsten.

Vad tror du om att använda webbkamera och robotar inom hemtjänsten? Skriv en kommentar!

Äldre personer som är beroende av hemtjänst kan i Nyköping i framtiden få välja om man vill ha teknik till hjälp istället för personliga möten. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Jacob Sandgren vill starta ett projekt där man tittar närmare på förutsättningarna för ökad teknikanvändning. 

Till exempel kan en webbkamera användas för att vaka över äldre om nätterna, så att hemtjänstpersonal slipper smyga in och väcka den som behöver tillsyn. 

Jacob Sandgren utesluter inte heller att robotar kan användas, även om det är en kontroversiell fråga.

– Ta en sådan sak som matningsroboten, som det är så många diskussioner om. Den uppfanns av en man utan armar, som ville sitta mitt emot sin hustru och äta mat istället för att bli matad av sin hustru. Det handlar om tekniken som möjlighet. Möjlligheten att få makt över sin vardag, snarare än att ta bort personal, säger Jacob Sandgren.

Nämnden har fått 250 000 kronor av e-Hälsa Sörmland för att utreda möjligheterna att satsa på det här.

Är robot och webbkamera ett bra komplement till dagens hemtjänst eller är mänskliga möten ett måste? Kommentera gärna!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista