Det drar från balkongdörren i Kristina Anderssons lägenhet. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
Publiknätverket

Hyresgäster fryser i dåligt rustade lägenheter

Hyresgästen Kristina Andersson: I sovrummet har jag åtta till tolv grader
1:38 min

Bostadsbolagen står inför utmaningen att rusta upp gamla lägenheter, bland annat de som byggdes i samband med det så kallade miljonprogrammet på 1960-talet.

Kristina Andersson bor på Uttermarksgatan i Eskilstuna, i en av kommunfastighets lägenheter från 50-talet. Ända sen hon flyttade in för 11 år sen har hon haft problem med otäta fönster med drag å kyla som följd.

– Det drar något fruktansvärt. Vid sovrumsfönstret är det mellan åtta och tolv grader och på vintern när det är riktigt kallt så är det is på insidan av fönstret, berättar hon.

Vid flera tillfällen har Kristina Andersson hört av sig till hyresvärden Eskilstuna Kommunfastighet med sina problem men hon tycker inte att de gör tillräckligt.

Bostadsbolagens stora utmaning framöver är att rusta upp de så kallade miljonprogramment. Det vill säga lägenheter som skapades i slutet av 1960-talet, då staten satsade stort för att bygga bort bostadsbristen.

Eskilstunas kommunala bostadsbolag kommunfastighet har cirka 5 700 lägenheter. Merparten av dessa ingår i det så kallade miljonprogrammet och står inför en omfattande renovering som kommer att ta minst tio år å kosta i storleksordningen 1,3 miljarder, säger Kjell Holmgren som är administrativ chef på Kommunfastighet.

Kristina Anderssons lägenhet på Östermalm är dock ännu äldre, från 1950-talet och borde enligt Kjell Holmgren finnas med i Hem för miljoner, som projekt heter. Kommunfastighet uppskattar att renoveringen här kan komma ingång inom en femårsperiod.

Så tills vidare får Kristina Andersson och hennes grannar klä sig varmt.

– Jag har en filt vid balkongen för det drar så mycket, säger hon.

Har du upplevt liknande i din lägenhet? Skriv en kommentar!

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".