Äggen kommer bland annat från CITES-listade fågelarter, det vill säga från skyddade fågelarter. Foto: Polisen.

Äggplundrare från Vingåker slipper fängelse

1:49 min

De tre äggsamlarna som misstänks ha plundrat fågelbon på tusentals ägg har nu fått sina domar i Ångermanlands tingsrätt. Härnösandsbon får fängelse, men Vingåkersbon, som fanns med i trion, slipper undan med böter.

De tre männen åtalades för att ha tagit ägg från en stor mängd fågelbon i naturen, bland annat i fjällreservatet Stekenjokk. Många av äggen tillhör utrotningshotade fåglar. Alla tre fälls nu för jaktbrott och grovt artskyddsbrott. 

– Det ser bra ut. Jag kan konstatera att domstolen har gått på åklagarens linje, säger miljöåklagaren Aino Alhem.

Det här är en unik dom - vad betyder den?

– Att förbudet att samla in ägg i naturen är att betrakta som jaktbrott. Och det är en påminnelse om att det är förbjudet att bedriva kommersiell handel med fågelägg.

Tingsrätten anser att det är klarlagt att Vingåkersbon har bedrivit systematisk kommersiell handel med ägg från hotade fågelarter. Bland annat har han bytt till sig eller sålt ägg till samlare i Skottland, något som framgår av mejlväxlingar. Enligt tingsrätten räknas byten av ägg som handel, även fast pengar inte varit inblandade. Brottet rubriceras som grovt artskyddsbrott. 

Han döms också för jaktbrott och jakthäleri, för att ha plundrat en mängd fågelbon på ägg i naturen.

Själv har Vingåkersbon hävdat att han har fått äggen i gåva och att samlingarna är gamla. Men det tror inte tingsrätten på. 

Männen har själva fotat många av de fågelbon som de misstänks ha plundrat. Varje ägg har ett unikt mönster av prickar i skalet, som överensstämmer med möntstren på de ägg som funnits i männens samlingar.

Advokaterna har bestridit att det skulle röra sig om samma ägg, men tingsrätten anser att många av äggen är identiska med de ägg som syns på fotona.

Ändå frias Vingåkerbon från en rad åtalspunkter om boplundringar, där bevisen varit för svaga.

– Det är för dålig bevisning helt enkelt, man har inte tyckt att det varit styrkt att han tagit de där äggen, säger Vingåkersbons advokat Per Sandell.

Straffet för Vingåkersbon blirvillkorlig dom och 180 dagsböter, totalt 41 400 kronor. 

Tingsrätten menar att straffvärdet är tio månaders fängelse, men att det inte finns anledning att döma ut fängelse eftersom mannen är ostraffad sedan tidigare. Åklagaren hade yrkat på ett års fängelse. 

– Det gick väl ungefär som väntat, men en reflektion jag har gjort är att jag tycker att man lagt straffvärdet lite högt, med tanke på att man har ogillat så stor del av åtalet. Jag skulle bedöma att det är mer än hälften av åtalet som är ogillat, säger advokaten Per Sandell.

Kompanjonen från Härnösand, som hade en stor äggsamling i ett lönnrum och som misstänks varit mest aktiv av de tre, döms till ett års fängelse för bland annat grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott.

Den tredje mannen, som är från Göteborgstrakten, får villkorlig dom och 85 dagsböter.

Männen får inte tillbaka de tusentals urblåsta ägg som polisen beslagtog i deras hem. Tingsrätten har beslutat att äggen ska förverkas. Äggen kan till exempel komma att skänkas till muséer.

Förverkandet är en mycket viktig del i domen, enligt åklagaren Stig Andersson.

– Det här är ju sättet vi har att försvåra och förhindra handeln med ägg, säger han.

Men advokaten Per Sandell är missnöjd med beslutet. Hans klient hade krävt att få tillbaka sin äggsamling.

– Det är märkligt, det är ju ostridigt att han har förvärvat en del av de där äggen för väldigt länge sedan. Det tycker jag är förvånansvärt, ärligt talat. Skulle den här domen i slutändan stå sig så finns det väl anledning till att vara väldigt försiktig med vad man gör med sina ägg, om man nu har fått ärva en samling, till exempel, säger Per Sandell.

Åklagaren Aino Alhem anser att den som har en gammal äggsamling hemma först och främst ska ta reda på vad lagen säger. 

– Vill man vidta någon åtgärd med fågelägg så är det fritt fram för var och en att ta del av de bestämmelser som finns och ta kontakt med Jordbruksverket, som kan lämna mycket bra information om vad som är tillåtet, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista