Nätdroger kallas den narkotika som kan beställas på internet, ofta lagligt. Tillverkarna ändrar i innehållsförteckningen när substanserna illegaliseras för att kringgå lagstiftningen. Foto: Lars Pehrson/TT

Behandlingshem slår larm om nätdroger

1:20 min

Chefen för Vårnäs behandlingshem i Vingåker slår larm om att antalet intagna missbrukare som fastnat i nätdroger ökat markant det senaste året.

Oroas du av nätdrogerna som sprids i samhället? Kommentera!

 Framförallt har nätdrogsmissbruket i åldersgruppen 18 till 30 år ökat.

 – Det är jätteallvarligt och vi ser nu toppen av ett isberg, säger Erik Spolander.

Han jobbar som verksamhetschef på behandlingshemmet Vårnäs i Vingåker dit missbrukare söker sig privat från fyra sörmländska kommuner: Eskilstuna, Katrineholm, Strängnäs och Vingåker.

Förra året vårdades 300 missbrukare på behandlingshemmet, och hälften av dem hade provat nätdroger. Erik Spolander är orolig över den utvecklingen han ser, och anser att samhället inte vet hur man ska hantera situationen med nätdroger.

– Det förefaller som att ingen har riktig kontroll på det. Tullverket försöker så gott de kan men det verkar jättesvårt. Jag tror samtliga inblandade i de här frågorna är tagna på sängen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista