Svårt lungsjuke Amar Ciznic visar den Facebooksida som startats för att hjälpa honom. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Svårt lungsjuk 16-åring ska utvisas mot läkares inrådan

16-årige Amar Cizmic: Det blir jättesvårt
2:12 min

Migrationsmyndigheterna hävdar nu att lungsjuke 16-årige Amar Cizmic från Hälleforsnäs visst kan få lämplig vård i Bosnien. Samtidigt intygar flera expertläkare att han inte kan få rätt vård i sitt tidigare hemland.

Migrationsverket har fått klartecken för att utvisa Amar som har den mycket svåra lungsjukdomen cystisk fibros.

Men utan rätt vård är risken stor att han inte överlever sin 18-årsdag. Han har bara ett par veckor kvar här i Sverige, där han idag får bra vård.

Han har fått avslag i Migrationsdomstolen och står inför en snar utvisning.

– Det blir jättesvårt om jag inte får min antibiotika och inhalation. Jag kan inte andas, säger Amar Cizmic.

Enligt Migrationsverket finns det adekvat vård för Amar att få i Bosnien. Verket hänvisar då bland annat till en journalanteckning från ett bosniskt sjukhus där det beskrivs vilka mediciner han ordinerats och andra källor som enligt Migrationsverket visar att personer som inte själv kan betala får vård.    

Migrationsdomstolen har sedan inte gjort någon annan bedömning när ärendet överklagats. 

Tre överläkare och experter på cystiskfibros har undersökt Amar Cizmic och konstatera att han lider av den ärftliga och obotliga sjukdomen. Han har bara mellan 50-och 60 procents lungkapacitet kvar, enligt läkarnas intyg.

Sjukdomen påverkar också bukspottskörteln vilket försämrar hans näringsupptag.

Sjukdomen medför att hans lungor är extra mottagliga för infektioner och för att hålla en kronisk infektion i lungorna i schack så måste han dagligen inhalera antibiotika och andra läkemedel. Han får också regelbundna antibiotikakurer intravenöst.

Sverige har idag en väl fungerande vård för cf-patienter vilket gör att de flesta förväntas kunna leva upp i 50-årsåldern.

I Bosnien dit han inom ett par veckor ska utvisas blir barn med cystisk fibros, enligt läkarexperterna,  sällan över 18 år.

– Att man inte tar upp näringen så får man ett dåligt immunförsvar och dels på grund av infektionerna som drabbar lungorna så avlider man, säger Överläkare Lars Marthinsen, CF-ansvarig på barn- och ungdomskliniken i Halmstad.

Han säger att beslutet att utvisa Amar Cizmic är obegripligt och inhumant.

Enligt en av landets främsta experter på cystisk fibros, Anders Lindblad, överläkare på CF-mottagningen i Göteborg, som också varit ordförande i en europeisk läkarförening med experter i cf så är överlevnaden i Bosnien, betydligt lägre än här. Få barn överlever där sin 18-års dag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".