Foto: Staffan Löwstedt/TT.

Ny satsning ska ge 1 000 jobb

"Mäklare" ska hjälpa till med jobben
1:24 min

Ett tusen jobb ska skapas i Eskilstuna inom de närmaste två åren. I dag presenterade kommunen en handlingsplan som bland annat fokuserar på befintliga företag och yrkesutbildningar.

I dag presenterade Eskilstuna kommun en plan för att skapa 1000 jobb de närmaste två åren.

Uppskattningsvis 7 000 personer i Eskilstuna står idag utanför arbetsmarknaden och för att få ut en del av dessa i arbete har kommunen ett ökat fokus på nyetablering, befintliga företag och på yrkesutbildningar.

Bland annat kommer Eskilstuna kommun inrätta en utbildningsmäklare, berättar näringslivsdirektör Marit Finch-Westin.

- Mäklaren kommer att jobba för att fånga upp behovet i näringslivet, av kompetens och yrkesutbildningar. Och se till att vi får hit de yrkesutbildningar vi behöver.

Kommunen vill också satsa på allt från entreprenörskap i skolan, stötta befintliga företag samt ta vara på den kompetens som invandrare har bland annat genom att kartlägga deras faktiska kunskaper och kompetens.

I den här satsningen deltar bland annat Fabriksföreningen, Företagarna, och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna. Patrik Wikström är chef för Arbetsförmedlingen och menar att den största utmaningen är att få bättre kontakt med näringslivet.

-  Vi måste träffa fler företag och få dem att snabba på processen och ta tidigare beslut till anställning. De som står långt bort från arbetsmarknaden har då en chans att få lite förtur vilket har socialekonomiska effekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".