Foto: Calle Käck/Sveriges Radio.

Knutte Wester om sin utställning Ofrivilliga nomader

8:21 min

I helgen delades Carl-Axel Valéns kulturstipendie för 2013 ut. Förmiddag träffade Knutte Wester, konstnären och Eskilstunasonen, som tilldelades en kvarts miljon kronor.

Utställningen Ofrivlilliga nomader består av skulpturer och videoverk och kan ses på Eskilstuna konstmuseum fram till 23 mars. Den består bland annat av skulpturer av barnhemsbarn i Riga, där de olika kroppsdelarna som bildar skulpturerna, både gestaltar och gjordes av barnen själva.

– Sjuåringar är roliga att jobba med, det tyckte inte det var konstigt utan de var stolta över att få vara med, säger Knutte Wester.

Men på frågan om hans konst är politisk i dag svarar han tvekande och menar att det inte finns några planerade budskap som han tänkt på i förväg.

– Gick det att göra ett plakat skulle jag göra det och inte ägna ett halvår av mitt liv för att göra en skulptur av gips, säger han.

– Sätter jag ord på skulpturen så kanske det inte berör på samma sätt.

Knutte Wester berättar bland annat om verket Ett litet sår som måste ses om (bilden).

– Det fanns ett rum på barnhemmet där ryggsäckarna stod packade ifall någon skulle vilja ha något av barnen, säger han om varför flickan på skulpturen gestaltats med en ryggsäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista