Verksamhetschefen Johan Helström, mentalskötaren Staffan och sjuksköterskan Anna slår upp portarna för nya psykosenheten. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Unik psykosenhet startar i Nyköping

Psykisk och fysisk vård på samma ställe
1:10 min

Nyköping blir först i landet med en helt ny typ av stöd för patienter med psykiska problem. Vid den nya psykosenhet som invigdes idag ska patienterna få hjälp med såväl sina psykiska som fysiska problem.

Därmed slipper de att hamna mellan olika intanser och kan också undvika att de kroppsliga problemen kommer i andra hand.

– Dels jobbar vi med integrerat med både öppenvård och dels med slutenvård tillsammans så när patienten varit inskriven och går hem så fortsätter vi att följa upp dem hemma, säger sjuksköterskan Anna.

Dessutom har psykosdrabbade ofta betydligt sämre kroppslig hälsa. Något som börjat uppmärksammats mer. Även om orsakerna är långt ifrån klara.

– Så vi fokuserar mer på det nu, säger Anna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".